Evelina vill skapa matglädje hos barnen
På Vistaholm har vi vår alldeles egna kock. Hon heter Evelina Lindström och tillsammans med sina kollegor i köket ser hon till att våra barn får god och varierad mat till både frukost, lunch och mellanmål.
På förmiddagarna är det full fart i köket på Vistaholm när all lunchmat till skolan och förskolan ska göras i ordning. Just denna dag serveras Nikkalouktasoppa. I den stora grytan puttrar köttfärs, vitkål och buljong, och i små kastruller på spisen intill kokas speciakost-varianter av samma soppa. Evelina skjutsar in ett par plåtar med morotsfrallor i ugnen.
Det mesta som serveras på Vistaholm lagas från grunden, som det hembakta brödet till soppan och den egenkokta sylten till fredagsfrukosten.
Mat som följer skolans tema
Barnen på Vistaholm är generellt nyfikna på maten, berättar Evelina, och är gärna med och tycker till om menyn via det matråd som finns i skolan.
Menyn sätts från vecka till vecka och Evelina använder både kokböcker och sociala medier som inspirationskällor. Hon gillar också att låta maten följa skolans tema för terminen – som att laga mat med svamp och lingon (och koka saft på björklöv!) när det är skogstema eller att dyka ner i hundra år gamla kokböcker när skolan gör en tidsresa bak i tiden. Tidigare har köket också varit ute på jorden runt-resa och bjudit på spännande smaker från hela världen.
Svinnsmart för att spara på resurserna
Som skolkock behöver man tänka smart för att hushålla med såväl pengar som vår miljö. Evelina har massor av knep för att minska svinnet – som att baka bröd på överbliven gröt, göra matiga mellanmuffins med kokt ris eller göra ströbröd eller krutonger av bröd som börjar bli torrt.
Frallorna kan få ett tillskott av kokt potatis, riven morot eller kanske linser, vilket både gör dem både mer mättande och svinnsmarta.
En grön buffé
Varje dag serveras ett färgglatt urval av grönsaker vid sidan av lunchen, både i separata skålar och blandade sallader. Alla ska hitta något grönt de gillar, är Evelinas förhoppning.
Barn smakar faktiskt på fler, och kanske ”konstigare”, grönsaker än vad vuxna ibland tror. Några av favoriterna bland Vistaholmsbarnen är exempelvis rostade kikärtor och grönkålschips.
Vårens tema: 100 år av mat
Köket på Vistaholm hänger gärna med på det tema skolan och förskolan jobbar med varje termin.
Våren 2025 har personalen i köket djupdykt i gamla kokböcker från 1900-talet, och tar med barnen på en matresa genom det senaste århundradet. Första veckan, med 1920-talstema, bjöds det bland annat på dillkött, stuvad torsk och stekt fläsk med raggmunk.
Följ köket på instagram
Nyfiken på vad barnen på Vistaholm får att äta? På Instagramkontot Kocken på Vist visar Evelina upp en del av det hon och kollegorna i köket hittar på.